Powered by Blogger Tips

28 Μαρτίου 2009

ΨΩΜΙ ΜΕ ΓΕΥΣΕΙΣ-BREAD WITH FLAVOR


bread with tomato.jpgΨΩΜΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ
Συστατικά:

2 φλιτζάνια ντοματοχυμός
1/2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτα
2 κ.σ. λάδι
6 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας αλάτι
3/4 κουταλιά σούπας ρίγανη
1/2 κουταλιά σούπας βασιλικό
1/4 κουταλιά σούπας δεντρολίβανο
1/4 κουταλιά σούπας πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο



Οδηγίες:
Αλείβετε με λάδι ένα μεγάλο μπωλ και το ταψί που θα ψήσετε το ψωμί. Ζεσταίνετε το χυμό, τη σάλτσα και το λάδι μέχρι τους 80 C. Ανακατέψτε 3 φλιτζάνια αλεύρι με τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε τη ντομάτα και ανακατέψτε για 3 λεπτά. Σταδιακά προσθέστε και το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να κολλάει λίγο. Ζυμώστε για 5 λεπτά, τοποθετήστε τη ζύμη στο μπωλ και αφήστε τη να σηκωθεί για 1 ώρα. Ζυμώστε ξανά, αφήστε τη για άλλα 15 λεπτά, πλάστε τη σε 2 φραντζόλες και βάλτε τις στο ταψί. Σκεπάστε και αφήστε τις για άλλα 45 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 C. Ψήστε για 10 λεπτά, κατεβάστε στους 180 C και ψήστε για άλλα 30-40 λεπτά (το ψωμί είναι έτοιμο όταν κάνει κούφιο ήχο αν χτυπηθεί). Αφήστε στη σχάρα να κρυώσουν.





feta Log Bread.preview.jpgΨΩΜΙ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝΙΘΟ

Συστατικά:

3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας baking powder
2 κουταλάκια γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τυρί φετα τριμμένη
1 3/4 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά χτυπημένα
1/4 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο



Οδηγίες:
Ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το baking powder, τον άνηθο και το τυρί. Ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτετε στο αλεύρι χωρίς πολύ ανακάτεμα. Μοιράζετε σε 12 φόρμες (βουτυρωμένες ή στρωμένες με χαρτί) και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 25-30 λεπτά.



rye-bread-ck-521588-l.jpg ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ





Συστατικά:

100 gr μαγιά φρέσκια
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια σταφίδες
2 κιλά αλεύρι (περίπου)
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη με λίγο αλεύρι 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού



Οδηγίες:

Από το προηγούμενο βράδυ διαλύουμε τη μαγιά με 1 ποτήρι χλιαρο νερό και προσθέτουμε το αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός. Την επόμενη προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε λείο εύπλαστο ζυμάρι. Πλάθουμε μακρόστενα ή στρογγυλά ψωμάκια, τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40-45 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: