Powered by Blogger Tips

25 Φεβρουαρίου 2009

ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

logotipo matzDOURA.jpg

ΝΕΡΑΤΖΑΚΙ






Υλικά:


1 κιλό φλούδες νερατζιού


1200 γρ
ζάχαρη

1 κουτί γλυκόζη (προαιρετικά)


1 ποτήρι του νερού,νερό


1 λεμόνι (χυμό)


1 βανίλια




Εκτέλεση:


Ξύνουμε τα νεράτζια, (ώστε να φύγει η εξωτερική επιφάνεια) στον τρίφτη και τα κόβουμε 6 λουρίδες, αν είναι μεγάλα. Τα τυλίγουμε και τα περνάμε σε διπλή κλωστή με την βελόνα κάνοντάς τα κολλιέ.


Ρίχνουμε στην
κατσαρόλα τα νεράτζια και τα βράζουμε έως ότου μαλακώσουν πολύ και ξεπικρίσουν.


Τα βγάζουμε από την κλωστή, τα πιέζουμε λίγο για να βγει το πολύ νερό και μετά τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα παραπάνω υλικά (προσθέτω και την γλυκόζη για να μην ζαχαρώσει).


Τα βράζουμε έως ότου "δέσει" το γλυκό και άμα κρυώσει τα βάζουμε σε βαζάκια.






ΚΥΔΩΝΙ



Υλικά:


2 κιλά κυδώνια


1 κρασοπότηρο νερό


1 λεμόνι (χυμό)


2 κιλά ζάχαρη


1 φούντα αρμπαρόριζα




Εκτέλεση:


Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στον ειδικό κόφτη σε μικρές φλίδες


Τα βάζουμε στην κατσαρολα με τα παραπάνω υλικά και τα βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό. Μόλις δέσει, ρίχνουμε και το λεμόνι Όταν κρυώσει τα βάζουμε σε βαζάκια.






ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ






Υλικά:


5 χονδρόφλουδα πορτοκάλια


ζάχαρη (βλέπε εκτέλεση για την ποσότητα)


1 βανίλια


1 λεμόνι χυμό


1 κουτί γλυκόζη (προαιρετικά)




Εκτέλεση:


Ξύνουμε τα πορτοκάλια (για να φύγει η εξωτερική επιφάνεια) στον τρίφτη και τα βάζουμε να
βράσουν σε νερό έως ότου η φλούδα τους να γίνει μαλακή.


Μετά τα βγάζουμε από το νερό, τα κόβουμε σε 5 ή 6 φέτες και με το ψαλίδι κόβουμε τα κουκούτσια μόνο. Μετά τα ζυγίζουμε και όσο είναι το βάρος τους άλλη τόση ζάχαρη ρίχνουμε στη κατσαρόλα. Στίβουμε προσεκτικά τα πορτοκάλια να φύγει το νερό και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλι κά. Όταν δέσει καλά και κρυώσει το γλυκό, τα βάζουμε σε βαζάκια.







Δεν υπάρχουν σχόλια: