Powered by Blogger Tips

3 Απριλίου 2009

ΣΟΥΠΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΣΥΓΛΙΝΟ



ΣΟΥΠΑ ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΣΥΓΛΙΝΟ

  • 300 γρ. ρεβίθια
  • 4 πατάτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 κ. γλ. θυμάρι
  • 1 κ. γλ. φασκόμηλο
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (ή γιαούρτι)
  • 100 γρ. σύγλινο
  • χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ. σ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • κρουτόν ή χωριάτικο ψωμί για το σερβίρισμα
Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Την επόμενη τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε 2 λίτρα νερό χωρίς αλάτι, μαζί με το θυμάρι, το φασκόμηλο, τις πατάτες και τα κρεμμύδια, που τα έχουμε καθαρίσει και τα έχουμε κόψει σε τέταρτα.
Βράζουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα και αφαιρούμε τον αφρό όσο βράζουν. Όταν μαλακώσουν τα ρεβίθια, αλατίζουμε και πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι, χωρίς να συνεχίσουμε το βράσιμο.
Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το λίπος από το σύγλινο και το ψιλοκόβουμε. Αν βάλουμε μπέικον, τότε απλώς το ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε το σύγλινο ή το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε λάδι ή βούτυρο, γιατί έχουν αρκετό λίπος από μόνα τους. Αφού σοταριστούν και ξεροψηθούν, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών και το φρέσκο δενδρολίβανο.
Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα και προσθέτουμε 1 με 2 κουταλιές από το μείγμα του σύγλινου. Συνοδεύουμε με κρουτόν ή ξεροψημένο ζεστό χωριάτικο ψωμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: