- 300 γρ. ρεβίθια
- 4 πατάτες
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1 κ. γλ. θυμάρι
- 1 κ. γλ. φασκόμηλο
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (ή γιαούρτι)
- 100 γρ. σύγλινο
- χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κ. σ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- κρουτόν ή χωριάτικο ψωμί για το σερβίρισμα
|
| Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Την επόμενη τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε 2 λίτρα νερό χωρίς αλάτι, μαζί με το θυμάρι, το φασκόμηλο, τις πατάτες και τα κρεμμύδια, που τα έχουμε καθαρίσει και τα έχουμε κόψει σε τέταρτα. |
| Βράζουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα και αφαιρούμε τον αφρό όσο βράζουν. Όταν μαλακώσουν τα ρεβίθια, αλατίζουμε και πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γιαούρτι, χωρίς να συνεχίσουμε το βράσιμο. |
| Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το λίπος από το σύγλινο και το ψιλοκόβουμε. Αν βάλουμε μπέικον, τότε απλώς το ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε το σύγλινο ή το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε λάδι ή βούτυρο, γιατί έχουν αρκετό λίπος από μόνα τους. Αφού σοταριστούν και ξεροψηθούν, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών και το φρέσκο δενδρολίβανο. |
| Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα και προσθέτουμε 1 με 2 κουταλιές από το μείγμα του σύγλινου. Συνοδεύουμε με κρουτόν ή ξεροψημένο ζεστό χωριάτικο ψωμί. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου