Powered by Blogger Tips

16 Ιανουαρίου 2011

ΤΣΙΜΕΝΙ ΓΙΑ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ

Share/Bookmark   

ΜΟΣΧΟΣΙΤΑΡΟ (τσιμένι)

foto.Γαία/Tolinio
Μοσχοσίταρο το Ελληνικό
Είναι το μοσχοσίταρο, το ελληνικό μπαχαρικό, η ιδανική ευκαιρία για να ξαναμιλήσουμε για τη χαμένη αρωματικότητα της ελληνικής μαγειρικής, για την απώλεια μεγάλου μέρους της γευστικής μνήμης।

Οι ιστορικές περιπέτειες του Ελληνι­σμού και οι συνέπειες τους, που οδηγούσαν σε καταστάσεις επιβίωσης, εξολόθρευαν συνήθειες αιώνων. Μόνο και μόνο το αγγλικό και γαλλικό όνομα του μοσχοσίταρου,(fenugreek, fenugreek = ελληνικό άχυρο) αρκεί για να καταλάβουμε τα προ­λεγόμενα, μια που το μοσχοσίταρο ή τήλι ή τήλινδα ή τριγωνέλλα δεν χρησιμοποιείται πια σχεδόν καθόλου, αν εξαιρέ­σουμε το τσιμένι του παστουρμά. Τσιμένι κατήντησε να ση­μαίνει μοσχοσίταρο στην αγορά, αν και στην πραγματικότητα είναι πολτός μείγματος μπαχαρικών και σκόρδου. Καλλιεργήθηκε για την ανθρώπινη και ζωική διατροφή για αιώνες, αλλά και ως μέσο χλωρής λίπανσης στη βιολογική καλλιέργεια, μια που ανήκει στην οικογένεια της φάβας.
Όταν μπαίνει στον πολτό που περιβάλλει τον παστουρμά, κατά πάσα πιθανότητα για την αντισηπτική του δράση, αντι­δρά με το λίπος του κρέατος και το σκόρδο και αποκτά αυτή τη βαριά μυρωδιά που μένει και μπορεί να αρωματίσει ακόμη και το δέρμα. Μόνο του στο μαγείρεμα είναι πολύ πιο ήπιο αρω­ματικό και το αποξηραμένο είναι ακόμη πιο ελαφρύ και μάλ­λον πικάντικο. Είναι βασικό συστατικό του ινδικού κάρι, αλλά και στο αραβικό ρας ελ χανούτ.
Αλλά και από θεραπευτικής πλευράς το μοσχοσίταρο χρη­σιμοποιήθηκε ως γαλακτογόνο, υποχοληστερικό, υπογλυκαι­μικό, τονωτικό των μυών, εναντίον της ανορεξίας και ερευνά­ται προσφάτως η δράση του στο διαβήτη. Περί ανορεξίας, μά­λιστα, λέγεται πως ταΐζανε με αυτό τα χανουμάκια να παχαί­νουν!
Στα μπαχαράδικα θα βρούμε μοσχοσίταρο ως σπόρο, ως σκό­νη και ως αποξηραμένο φυτό.
Το μοσχοσίταρο είναι εξαιρετικό και ως φρέσκο μυρωδικό. Επειδή, όμως, είναι μάλλον απίθανο να το βρείτε στην αγορά και αν είστε μερακλήδες και έχετε χρόνο και διάθεση, μπορείτε να το φυτέψετε μόνοι σας στο περιβόλι σας η ακομι και σε γλάστρες
Είναι ένα δυνατό αρωματικό, άρα σε σκόνη θα χρησιμοποιήσουμε 1 - 2 πρέζες , ή 5 - 6 σπόρους έως 1/2 κουτ. γλυκού.
Ως σκόνη ταιριάζει υπέροχα σε όλα τα μαγειρεμένα λαχανικά, στα λεμονάτα, κοτόπουλο, χοιρινό, βοδινό, στις πατάτες και στο κουνουπίδι τύπου γιαχνί.
Επίσης στον κιμά για να φτιάξετε φανταστικούς κεφτέδες
Το φρέσκο και τα φύτρα του μπαίνουν σε σαλάτες ως μυ­ρωδικά
TOLINIO